Το νέο, απολαυστικό παιχνίδι κυκλοφορεί και σε προκαλεί!
Γίνε προπονητής σε ομάδα του Αλέξη Κούγια και φτάσε εκεί που οι προηγούμενοι (περίπου) πενήντα απέτυχαν! Με την καταμέτρηση να συνεχίζεται...
Ο Αλέξης Κούγιας μοιάζει με τη διαφήμιση των Jumbo. 55 μέρες για τα Χριστούγεννα και η εκνευριστική αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει. Περίπου τόσοι πρέπει να είναι με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και οι προπονητές που έχει αλλάξει στις ομάδες που έχει διατελέσει πρόεδρος! Εννέα στον ΠΑΣ Γιάννινα, 22 στην Παναχαϊκή, τρεις και πάμε για τέταρτο στην Λάρισα… Αν συνυπολογίσουμε και τις αλλαγές σε Άρη Πετρούπολης, Βέροια, Λαμία, Ηρακλή, Αιγάλεω και Κόρινθο, τι λέτε; Δε θα φτάσουμε στο στρωμένο με τη γαλοπούλα τραπέζι;
Κάθε αφιέρωμα που σέβεται τον εαυτό του εμπεριέχει ή ξεκινάει με μια δήλωση που ανατρέπει όσα θα επακολουθήσουν. Ο Αλέξης Κούγιας σαν άλλος εραστής που βρίσκοντας επιτέλους το έτερον ήμισύ του, μετανιώνει για όσες γυναίκες άφησε χρόνια να τον αποπλανούν. «Δυστυχώς είναι ο 9ος προπονητής που παρουσιάζω και δεν είμαι υπερήφανος γι' αυτό το ρεκόρ», δήλωνε στην παρουσίαση του Περικλή Αμανατίδη πίσω στο μακρινό 2008, όταν ο έμπειρος τεχνικός αποδεχόταν την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣ.
Θα ήταν ο τελευταίος προπονητής που θα προσλάμβανε ο Αλέξης Κούγιας στα Γιάννινα, απλούστατα επειδή το ίδιο καλοκαίρι παραχώρησε τις μετοχές στον Γιώργο Χριστοβασίλη. Το ρεκόρ, όμως, για το οποίο δεν ήταν και τόσο περήφανος είχε πολλά περιθώρια βελτίωσης! Όπως, για παράδειγμα, στη Λαμία. Μεγαλομέτοχος για μερικά φεγγάρια, είχε κατορθώσει να αλλάξει τέσσερις προπονητές μέχρι τα Χριστούγεννα!! Κώστας Σταματίου, Νίκος Κουρμπανάς, Νίκος Τσάμης και Γιώργος Μαραντάς μέχρι τον Δεκέμβριο, καθότι σε εκείνη τη μεταγραφική περίοδο ουσιαστικά αποχώρησε ο Κούγιας, λύνοντας παράλληλα τα συμβόλαια 15 ποδοσφαιριστών.
Το ασύλληπτο κατόρθωμα!
Τίποτα, φυσικά, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χρονιά 2012-13 στην Παναχαϊκή. Ναι, στην ομάδα που συνολικά προσέλαβε 22 προπονητές μέσα σε εφτά χρόνια! Οκτώ διαφορετικοί τεχνικοί πέρασαν από τον πάγκο της πατρινής ομάδας μέσα σε μία σεζόν, με μοναδικό υπηρεσιακό τον Βαγγέλη Καράτση. Η διάρκεια θητείας τους, δε, ήταν συντομότερη κι από ημερομηνία λήξης σε γιαούρτια. Για να μην γράψουμε σε.. φρέσκο γάλα και φανούμε υπερβολικοί.
Ο Γιάννης Παπακώστας απολύθηκε στις 8 Οκτωβρίου, ο Ηλίας Φυντάνης ανέλαβε από τις 9 Οκτώβρη μέχρι της 19 Νοεμβρίου, ακολούθησε ο Ανδρέας Ζήκος που απολύθηκε μετά από τρεις μέρες (!!), ο Γιώργος Κούτσης είχε διάρκεια πέντε μηνών, ο υπηρεσιακός Καράτσης για ένα ματς, ο Άγγελος Διγκόζης προσελήφθη 25 Μαρτίου μέχρι να παραιτηθεί στις 3 Απριλίου για να αναλάβει εκ νέου ο Ηλίας Φυντάνης.
Αν θέλουμε να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή η τουλάχιστον από μια αρχή που υπάρχει καταγραφή, θα πάμε στα Γιάννινα το 2004. Ζόραν Σμιλέφσκι, Γιώργος Λαδιάς και Πέτρος Μίχος στην πρώτη χρονιά του Αλέξη Κούγια στον ΠΑΣ, με τον τελευταίο να εργάζεται για ενάμιση μήνα και τον Λαδιά να έχει δύο θητείες μέσα στη σεζόν. Ακολουθούν τρεις προπονητές ακόμα την περίοδο 2005-06, τρεις την περίοδο 2006-07 και στην πραγματικότητα μέχρι να φτάσουμε στον Περικλή Αμανατίδη τον Μάρτιο του 2008 δεν ήταν εννέα οι αλλαγές, αλλά δέκα.
Την ίδια κατάσταση συναντάμε και στην Παναχαϊκή τη μία σεζόν μετά την άλλη, από τον Δεκέμβριο του 2008 όταν αναλαμβάνει μαζί με τον Κώστα Μακρή και άμεσα αλλάζει ο Άγγελος Ποστέκογλου, ο οποίος μετέπειτα οδήγησε την Εθνική Αυστραλίας στο μουντιάλ του 2014. Η συνέχεια είναι η αναμενόμενη: Τρεις προπονητές το 2009, δύο προπονητές το 2010, πέντε προπονητές το 2011, ρεκόρ καριέρας το 2012, τρεις ακόμα το 2013 και φτάνουμε στο σωτήριο έτος 2014-15, το πρώτο και όπως φαίνεται μοναδικό που ο Αλέξης Κούγιας δεν άλλαξε προπονητή. Ο Δημήτρης Σπανός (σ.σ. μοναδικός επιζών) κατάφερε να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει σεζόν με τον γνωστό ποινικολόγο πρόεδρο.
Ήξεις, αφήξεις, ουκ εν πολέμω θνήξεις!
Η δημιουργική ασάφεια που έγινε πρόσφατα κτήμα του Γιάνη Βαρουφάκη, είναι κατάκτηση των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια. Και ο χρησμός της Πυθίας, που φρόντιζε σε κάθε περίπτωση να είναι καλυμμένη και να μην της ζητάει τα ρέστα κανείς μετά, ταιριάζει ακριβώς στην περίπτωση του Αλέξη Κούγια. Αφενός επειδή οι περισσότεροι προπονητές… πέθαναν στον πόλεμο κι αφετέρου επειδή ο ίδιος ήταν ο ορισμός της ανακολουθίας στις σχέσεις του με τους περισσότερους τεχνικούς.
Η πιο γνωστή του κόντρα ήταν με τον Νίκο Αναστόπουλο, την περίοδο που ο νυν τεχνικός του Άρη ήταν προπονητής του ΠΑΣ. Οι δυο τους πέρασαν εβδομάδες ξεκατινιάσματος μέσα από τις σελίδες του «Φωτός των Σπορ» με συνεντεύξεις που ξέφευγαν από τη ποδοσφαιρική εξήγηση μιας απόλυσης. «Εγώ έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο και θέλω να τηρούνται οι όροι του συμβολαίου. Εγώ είμαι επαγγελματίας προπονητής, με όλα τα διπλώματα, δεν είμαι προπονητής της πλάκας. Η απόλυση που έχει να κάνει με σκοπιμότητες. Τι είδους σκοπιμότητες δεν γνωρίζω», έλεγε ο Αναστόπουλος που μιλούσε για παρεμβάσεις στη δουλειά του.
«Μου προκαλεί εντύπωση να έχουμε αποκλείσει τον Ηρακλή, να πανηγυρίζουν όλα τα Γιάννενα και εμείς να έχουμε θέμα την ανανέωση του συμβολαίου του Ντεκάμπς. Δεν μπορεί να μου πει κανείς, ότι αν ο Ντεκάμπς δεν ανανεώσει το συμβόλαιο του, δεν θα τον πάρω στην ομάδα και θα αποκλειστεί. Δεν είμαι παιδάκι. Απάντησα ότι αν ο Ντεκάμπς δεν μπει στο πούλμαν για την Καλαμάτα, δεν θα μπω ούτε εγώ».
Φυσικά, ο Αλέξης Κούγιας δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Απείλησε την εφημερίδα με αγωγή και κέρδισε μια συνέντευξη για να απαντήσει στον Νίκο Αναστόπουλο. «Θα τα πάρουμε ένα-ένα και θα καταλάβουν όλοι. Ο Αναστόπουλος δεν απολύθηκε επειδή εμείς τον απολύσαμε, ο ίδιος προκάλεσε την απόλυσή του! Κατ' αρχάς όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι άνθρωποι του ΠΑΣ Γιάννινα είμαστε τρομερά ενοχλημένοι με τη συνέντευξή του, η οποία ήταν όλη ένα ψέμα. Ένα ακόμα ψέμα που είπε είναι ότι η ομάδα αυτή ήταν καλή επειδή δούλευε εκείνος από το πρωί μέχρι το βράδυ στο γήπεδο. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι εκτός από ένα πρωινό την εβδομάδα, που είχε πρωινή προπόνηση, η ομάδα έκανε μόνο απογευματινές προπονήσεις. Διότι είναι γνωστό σε όλα τα Γιάννινα ότι το πρωινό του Αναστόπουλου δεν ήταν στο γήπεδο, ούτε στα γραφεία του συλλόγου, αλλά ήταν η επί τετράωρο παραμονή του στο «Le cafe».
Άσχημο τέλος είχε και το… όνειρό του να συνεργαστεί με τον Γιώργο Χατζάρα. Ο Έλληνας τεχνικός παρουσιάστηκε από τον ΠΑΣ Γιάννινα τον Ιούνιο του 2007 με τον Αλέξη Κούγια να δηλώνει πως «με καθυστέρηση τριών ετών, λοιπόν, έπεισα τον εγνωσμένης αξίας προπονητή, που δεν σας κρύβω ότι ήταν διακαής μου πόθος». Ο πόθος έσβησε μερικούς μήνες μετά με αφορμή την ήττα από την Καστοριά και την εμφάνιση του Μαχαμαντού Σιντιμπέ, που πρόσφατα συζητήθηκε με αφορμή τον Ντεγκρά. Ο Αλέξης Κούγιας θυμήθηκε για εκείνη την αναμέτρηση:
«Τότε ήμασταν πρώτοι στη βαθμολογία και η Καστοριά τελευταία. Ο Σιντιμπέ δέχτηκε δύο τέρματα από το ένα τέρμα στο άλλο! Στο ένα μάλιστα βγήκε από την εστία του και άφησε τη μπάλα να περάσει. Δεν έχουν ξαναμπεί τέτοια γκολ σε παγκόσμιο επίπεδο. Υποπτεύομαι ότι είχε στηθεί το παιχνίδι. Μετά από αυτό, ο Σιντιμπέ εξαφανίστηκε και ο Γιώργος Χατζάρας που τον είχα προπονητή, παραιτήθηκε».
Ο Γιώργος Χατζάρας δεν έμεινε αδρανής και απάντησε, κατηγορώντας τον και εκείνος για παρέμβαση στη δουλειά του. «Τον Σιντιμπέ τον είχε στο στόχαστρο επειδή του ζητούσε να δεχτεί μείωση των αποδοχών του (έπαιρνε 80000€), αλλά δεν τη δεχόταν. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Κούγιας είχε κάνει πληρωμές, όμως στον Σιντιμπέ και σε κάποιους άλλους νεαρούς δεν είχε δώσει χρήματα. Έτσι, ως μέτρο πίεσης. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η «εντολή» του να μη τον βάλω. Σαφώς και δεν υπάκουσα, αφού ήταν ο πιο έμπειρος που είχα εκείνη τη στιγμή. Επίσης, πριν από το ματς με την Καστοριά ο κ. Κούγιας είχε πιάσει τον Σιντιμπέ στα αποδυτήρια και του έλεγε διάφορα. Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τον παίχτη, αλλά αν τον βλέπατε πώς ήταν στο ημίχρονο θα τον λυπόσασταν. Και το χειρότερο που θα μπορούσα να του κάνω ήταν να τον αντικαταστήσω».
Πρόσθεσε, δε, πως ο λόγος παραίτησής του ήταν ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε συμφωνήσει με άλλο προπονητή εν αγνοία του και πως δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Κούγια για τα δεδουλευμένα του.
Αφήνουμε τα Ιωάννινα και κατηφορίζουμε στην Πάτρα. Η ιστορία ξεκινάει, όπως προαναφέραμε με την παραίτηση του Άγγελου Ποστέκογλου, ο οποίος μετά από καιρό σε αφιέρωμα που θα του γίνει από αυστραλιανά μέσα θα γραφτεί πως «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν ο πρόεδρος του έλεγε τι αλλαγές να κάνει στο ημίχρονο». Από τους δεκάδες προπονητές που πέρασαν από την Πάτρα, ξεχωρίζει η περίπτωση του Μπάμπη Τεννέ που προσλήφθηκε στις 7 Ιουνίου του 2009 και απολύθηκε μια εβδομάδα αργότερα επειδή έκανε ραντεβού με τους ιδιοκτήτες του Αστέρα Τρίπολης στο Λουτράκι!
Αργότερα ο Αλέξης Κούγιας θα χαρακτηρίσει τον Έλληνα τεχνικό «προπονητή της παράγκας και βαψομαλλιά», με τον Τεννέ να τα διαψεύδει - γιατί ποιος θέλει να παραδεχτεί ότι βάφει τα μαλλιά του; - αμφότερα! Σπουδαίο όνομα για τον πάγκο της Παναχαϊκής ήταν ο Ευγένιος Γκέραρντ που ανέλαβε την ομάδα τον Φεβρουάριο του 2010 με τον Αλέξη Κούγια να δηλώνει: «Του είπα αν τον ενδιέφερε η Παναχαϊκή και μου απάντησε ότι έρχεται ακόμα και τώρα. Αμέσως του είπα να πάρει το πρώτο αεροπλάνο και να έρθει στην Πάτρα». Φυσικά, ο Ολλανδός απολύθηκε δύο μήνες μετά και μάλιστα – ω, τι σύμπτωση – έμαθε την απόλυσή του από τους δημοσιογράφους! Λίγο καιρό μετά, σε συνέντευξή του, ο Γκέραρντ χαρακτήρισε την Παναχαϊκή ως το πιο μεγάλο του λάθος, χωρίς ωστόσο να κατηγορήσει τον Αλέξη Κούγια.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για την περίπτωση του «έντιμου και αρσενικού» Ηλία Φυντάνη για τον οποίο στις 10 Ιανουαρίου του 2012 δήλωνε πως «θέμα απομάκρυνσης δεν υπάρχει. Ποτέ στη ζωή μου δεν λειτούργησα παρορμητικά». Πιθανόν να φανταστήκατε πως στις 11 Ιανουαρίου τον απέλυσε! Παρόμοια περιστατικά υπήρξαν και με τον Γιάννη Παπακώστα, που απέλυσε και επαναπροσέλαβε την ίδια μέρα (σ.σ. 13 Σεπτεμβρίου του 2012) για να λυθεί οριστικά η συμφωνία τον Οκτώβριο κι ενώ λίγες ώρες πριν ο Αλέξης Κούγιας ήταν ξεκάθαρος. «Δεν υπάρχει θέμα Παπακώστα. Ποτέ. Είμαι κάθετος και απόλυτος. Η Παναχαϊκή έχει βρει και προπονητή και κορμό παικτών. Οι αδιάφοροι θα την πληρώσουν».
Ο τζέντλεμαν και… οι άλλοι!
Και κάπως έτσι φτάνουμε στη Λάρισα. Σε δύο χρόνια η ΑΕΛ έχει αλλάξει τρεις προπονητές και πάει για τον πέμπτο. Ο Ράτκο Ντόστανιτς παραμένει μέχρι και σήμερα ο αγαπημένος του Αλέξη Κούγια και δεν χάνει ευκαιρία να τον εγκωμιάζει, παρότι έμεινε στον κάμπο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016. «Είναι πραγματικά γνώστης της προπονητικής, έντιμος άνθρωπος, Σέρβος από αυτούς που θέλουμε να αγαπάμε και θεωρούμε αδέρφια μας. Όχι ο Σέρβος που κάνει επάγγελμα την εθνικότητα. Προτιμήσαμε έναν καταξιωμένο ξένο και όχι έναν από αυτούς που τα τελευταία χρόνια ήταν προπονητές δήθεν καλών ομάδων, αλλά ομάδων της διαπλοκής. Ξεκινάμε κάτι πολύ καθαρό. Πολλές φορές συζητάμε για τον τζέντλεμαν Ντόστανιτς. Είναι υπέροχο να ξέρεις βδομάδες πριν το προπονητικό πρόγραμμα. Παρόλα αυτά στο πίσω μέρος του μυαλού μου είναι πάντα ο συγκεκριμένος προπονητής. Δεν ήταν ποτέ ελαστικός, αλλά δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο πρόβλημα».
Η διάδοχη κατάσταση ήταν ο Σάκης Τσιώλης. Απόλυτη αποθέωση και απόλυτη απαξίωση. «Προσωπικά κατάφερα να φέρω τον καλύτερο Έλληνα προπονητή που σε δευτερόλεπτα έκανε δεκτή την πρότασή μου. Η δική μου καταξίωση θα είναι να ακούσω το AEL FC ARENA να δονείται με το όνομα του προπονητή μου. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έφτασαν να υπάρχουν παράγοντες ως πρωταγωνιστές. Δεν θα με ξαναδείτε ποτέ στη πρώτη γραμμή. Θα είμαι σε ένα τραπέζι πιο εκεί και θα απολαμβάνω το έργο μου. Το δημιούργημά μου. Αυτή θα είναι η ικανοποίηση!». Στην παρουσία του Τσιώλη, ο Αλέξης Κούγιας δε θα φείδεται λόγων και ο Έλληνας τεχνικός, ενθουσιασμένος για την επιστροφή του στη Λάρισα, θα ευχαριστεί τον άνθρωπο που ξεκλείδωσε το δρόμο για να γυρίσει στη μεγάλη του αγάπη.
Η συνέχεια μοιάζει με νεόπλουτο παντρεμένο ζευγάρι, που αμέλησε να υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο. «Είναι διαφορετικό είναι να έχεις έναν προπονητή του επιπέδου του κ. Ντόστανιτς και διαφορετικό προπονητή μικρομεσαίου μεγέθους», θα πει για τον Τσιώλη και το ξεκατίνιασμα θα πλησιάζει εκείνο με τον Νίκο Αναστόπουλο. Ο Αλέξης Κούγιας θα δημοσιοποιήσει δεκάδες λεπτομέρειες της συνεργασίας που είχαν για τέσσερις μήνες, αφότου οι δυο τους είχαν διαφωνήσει στην ανανέωση του συμβολαίου και είχαν χωρίσει με κοινή δήλωση!
Ακολούθησε ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ο Αλέξης Κούγιας δέχτηκε μέρος του δικού του επιτελείου, επειδή όπως δήλωνε θα ανέβαζε επίπεδο την ΑΕΛ, ενώ πριν τρεις μέρες έλεγε για τον Έλληνα τεχνικό. «Για τον Άγγελο έχω εκπληκτική άποψη. Υπάρχουν διαφωνίες. Παίζουμε πολύ επιθετικά πάντα με κίνδυνο να διασυρθούμε. Η Λάρισα δεν αλλάζει προπονητή με ένα άσχημο αποτέλεσμα». Με ένα θετικό, όμως; Όλα αλλάζουν!
Γίνε προπονητής σε ομάδα του Αλέξη Κούγια και φτάσε εκεί που οι προηγούμενοι (περίπου) πενήντα απέτυχαν! Με την καταμέτρηση να συνεχίζεται...
Ο Αλέξης Κούγιας μοιάζει με τη διαφήμιση των Jumbo. 55 μέρες για τα Χριστούγεννα και η εκνευριστική αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει. Περίπου τόσοι πρέπει να είναι με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και οι προπονητές που έχει αλλάξει στις ομάδες που έχει διατελέσει πρόεδρος! Εννέα στον ΠΑΣ Γιάννινα, 22 στην Παναχαϊκή, τρεις και πάμε για τέταρτο στην Λάρισα… Αν συνυπολογίσουμε και τις αλλαγές σε Άρη Πετρούπολης, Βέροια, Λαμία, Ηρακλή, Αιγάλεω και Κόρινθο, τι λέτε; Δε θα φτάσουμε στο στρωμένο με τη γαλοπούλα τραπέζι;
Κάθε αφιέρωμα που σέβεται τον εαυτό του εμπεριέχει ή ξεκινάει με μια δήλωση που ανατρέπει όσα θα επακολουθήσουν. Ο Αλέξης Κούγιας σαν άλλος εραστής που βρίσκοντας επιτέλους το έτερον ήμισύ του, μετανιώνει για όσες γυναίκες άφησε χρόνια να τον αποπλανούν. «Δυστυχώς είναι ο 9ος προπονητής που παρουσιάζω και δεν είμαι υπερήφανος γι' αυτό το ρεκόρ», δήλωνε στην παρουσίαση του Περικλή Αμανατίδη πίσω στο μακρινό 2008, όταν ο έμπειρος τεχνικός αποδεχόταν την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣ.
Θα ήταν ο τελευταίος προπονητής που θα προσλάμβανε ο Αλέξης Κούγιας στα Γιάννινα, απλούστατα επειδή το ίδιο καλοκαίρι παραχώρησε τις μετοχές στον Γιώργο Χριστοβασίλη. Το ρεκόρ, όμως, για το οποίο δεν ήταν και τόσο περήφανος είχε πολλά περιθώρια βελτίωσης! Όπως, για παράδειγμα, στη Λαμία. Μεγαλομέτοχος για μερικά φεγγάρια, είχε κατορθώσει να αλλάξει τέσσερις προπονητές μέχρι τα Χριστούγεννα!! Κώστας Σταματίου, Νίκος Κουρμπανάς, Νίκος Τσάμης και Γιώργος Μαραντάς μέχρι τον Δεκέμβριο, καθότι σε εκείνη τη μεταγραφική περίοδο ουσιαστικά αποχώρησε ο Κούγιας, λύνοντας παράλληλα τα συμβόλαια 15 ποδοσφαιριστών.
Το ασύλληπτο κατόρθωμα!
Τίποτα, φυσικά, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χρονιά 2012-13 στην Παναχαϊκή. Ναι, στην ομάδα που συνολικά προσέλαβε 22 προπονητές μέσα σε εφτά χρόνια! Οκτώ διαφορετικοί τεχνικοί πέρασαν από τον πάγκο της πατρινής ομάδας μέσα σε μία σεζόν, με μοναδικό υπηρεσιακό τον Βαγγέλη Καράτση. Η διάρκεια θητείας τους, δε, ήταν συντομότερη κι από ημερομηνία λήξης σε γιαούρτια. Για να μην γράψουμε σε.. φρέσκο γάλα και φανούμε υπερβολικοί.
Ο Γιάννης Παπακώστας απολύθηκε στις 8 Οκτωβρίου, ο Ηλίας Φυντάνης ανέλαβε από τις 9 Οκτώβρη μέχρι της 19 Νοεμβρίου, ακολούθησε ο Ανδρέας Ζήκος που απολύθηκε μετά από τρεις μέρες (!!), ο Γιώργος Κούτσης είχε διάρκεια πέντε μηνών, ο υπηρεσιακός Καράτσης για ένα ματς, ο Άγγελος Διγκόζης προσελήφθη 25 Μαρτίου μέχρι να παραιτηθεί στις 3 Απριλίου για να αναλάβει εκ νέου ο Ηλίας Φυντάνης.
Αν θέλουμε να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή η τουλάχιστον από μια αρχή που υπάρχει καταγραφή, θα πάμε στα Γιάννινα το 2004. Ζόραν Σμιλέφσκι, Γιώργος Λαδιάς και Πέτρος Μίχος στην πρώτη χρονιά του Αλέξη Κούγια στον ΠΑΣ, με τον τελευταίο να εργάζεται για ενάμιση μήνα και τον Λαδιά να έχει δύο θητείες μέσα στη σεζόν. Ακολουθούν τρεις προπονητές ακόμα την περίοδο 2005-06, τρεις την περίοδο 2006-07 και στην πραγματικότητα μέχρι να φτάσουμε στον Περικλή Αμανατίδη τον Μάρτιο του 2008 δεν ήταν εννέα οι αλλαγές, αλλά δέκα.
Την ίδια κατάσταση συναντάμε και στην Παναχαϊκή τη μία σεζόν μετά την άλλη, από τον Δεκέμβριο του 2008 όταν αναλαμβάνει μαζί με τον Κώστα Μακρή και άμεσα αλλάζει ο Άγγελος Ποστέκογλου, ο οποίος μετέπειτα οδήγησε την Εθνική Αυστραλίας στο μουντιάλ του 2014. Η συνέχεια είναι η αναμενόμενη: Τρεις προπονητές το 2009, δύο προπονητές το 2010, πέντε προπονητές το 2011, ρεκόρ καριέρας το 2012, τρεις ακόμα το 2013 και φτάνουμε στο σωτήριο έτος 2014-15, το πρώτο και όπως φαίνεται μοναδικό που ο Αλέξης Κούγιας δεν άλλαξε προπονητή. Ο Δημήτρης Σπανός (σ.σ. μοναδικός επιζών) κατάφερε να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει σεζόν με τον γνωστό ποινικολόγο πρόεδρο.
Ήξεις, αφήξεις, ουκ εν πολέμω θνήξεις!
Η δημιουργική ασάφεια που έγινε πρόσφατα κτήμα του Γιάνη Βαρουφάκη, είναι κατάκτηση των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια. Και ο χρησμός της Πυθίας, που φρόντιζε σε κάθε περίπτωση να είναι καλυμμένη και να μην της ζητάει τα ρέστα κανείς μετά, ταιριάζει ακριβώς στην περίπτωση του Αλέξη Κούγια. Αφενός επειδή οι περισσότεροι προπονητές… πέθαναν στον πόλεμο κι αφετέρου επειδή ο ίδιος ήταν ο ορισμός της ανακολουθίας στις σχέσεις του με τους περισσότερους τεχνικούς.
Η πιο γνωστή του κόντρα ήταν με τον Νίκο Αναστόπουλο, την περίοδο που ο νυν τεχνικός του Άρη ήταν προπονητής του ΠΑΣ. Οι δυο τους πέρασαν εβδομάδες ξεκατινιάσματος μέσα από τις σελίδες του «Φωτός των Σπορ» με συνεντεύξεις που ξέφευγαν από τη ποδοσφαιρική εξήγηση μιας απόλυσης. «Εγώ έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο και θέλω να τηρούνται οι όροι του συμβολαίου. Εγώ είμαι επαγγελματίας προπονητής, με όλα τα διπλώματα, δεν είμαι προπονητής της πλάκας. Η απόλυση που έχει να κάνει με σκοπιμότητες. Τι είδους σκοπιμότητες δεν γνωρίζω», έλεγε ο Αναστόπουλος που μιλούσε για παρεμβάσεις στη δουλειά του.
«Μου προκαλεί εντύπωση να έχουμε αποκλείσει τον Ηρακλή, να πανηγυρίζουν όλα τα Γιάννενα και εμείς να έχουμε θέμα την ανανέωση του συμβολαίου του Ντεκάμπς. Δεν μπορεί να μου πει κανείς, ότι αν ο Ντεκάμπς δεν ανανεώσει το συμβόλαιο του, δεν θα τον πάρω στην ομάδα και θα αποκλειστεί. Δεν είμαι παιδάκι. Απάντησα ότι αν ο Ντεκάμπς δεν μπει στο πούλμαν για την Καλαμάτα, δεν θα μπω ούτε εγώ».
Φυσικά, ο Αλέξης Κούγιας δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Απείλησε την εφημερίδα με αγωγή και κέρδισε μια συνέντευξη για να απαντήσει στον Νίκο Αναστόπουλο. «Θα τα πάρουμε ένα-ένα και θα καταλάβουν όλοι. Ο Αναστόπουλος δεν απολύθηκε επειδή εμείς τον απολύσαμε, ο ίδιος προκάλεσε την απόλυσή του! Κατ' αρχάς όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι άνθρωποι του ΠΑΣ Γιάννινα είμαστε τρομερά ενοχλημένοι με τη συνέντευξή του, η οποία ήταν όλη ένα ψέμα. Ένα ακόμα ψέμα που είπε είναι ότι η ομάδα αυτή ήταν καλή επειδή δούλευε εκείνος από το πρωί μέχρι το βράδυ στο γήπεδο. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι εκτός από ένα πρωινό την εβδομάδα, που είχε πρωινή προπόνηση, η ομάδα έκανε μόνο απογευματινές προπονήσεις. Διότι είναι γνωστό σε όλα τα Γιάννινα ότι το πρωινό του Αναστόπουλου δεν ήταν στο γήπεδο, ούτε στα γραφεία του συλλόγου, αλλά ήταν η επί τετράωρο παραμονή του στο «Le cafe».
Άσχημο τέλος είχε και το… όνειρό του να συνεργαστεί με τον Γιώργο Χατζάρα. Ο Έλληνας τεχνικός παρουσιάστηκε από τον ΠΑΣ Γιάννινα τον Ιούνιο του 2007 με τον Αλέξη Κούγια να δηλώνει πως «με καθυστέρηση τριών ετών, λοιπόν, έπεισα τον εγνωσμένης αξίας προπονητή, που δεν σας κρύβω ότι ήταν διακαής μου πόθος». Ο πόθος έσβησε μερικούς μήνες μετά με αφορμή την ήττα από την Καστοριά και την εμφάνιση του Μαχαμαντού Σιντιμπέ, που πρόσφατα συζητήθηκε με αφορμή τον Ντεγκρά. Ο Αλέξης Κούγιας θυμήθηκε για εκείνη την αναμέτρηση:
«Τότε ήμασταν πρώτοι στη βαθμολογία και η Καστοριά τελευταία. Ο Σιντιμπέ δέχτηκε δύο τέρματα από το ένα τέρμα στο άλλο! Στο ένα μάλιστα βγήκε από την εστία του και άφησε τη μπάλα να περάσει. Δεν έχουν ξαναμπεί τέτοια γκολ σε παγκόσμιο επίπεδο. Υποπτεύομαι ότι είχε στηθεί το παιχνίδι. Μετά από αυτό, ο Σιντιμπέ εξαφανίστηκε και ο Γιώργος Χατζάρας που τον είχα προπονητή, παραιτήθηκε».
Ο Γιώργος Χατζάρας δεν έμεινε αδρανής και απάντησε, κατηγορώντας τον και εκείνος για παρέμβαση στη δουλειά του. «Τον Σιντιμπέ τον είχε στο στόχαστρο επειδή του ζητούσε να δεχτεί μείωση των αποδοχών του (έπαιρνε 80000€), αλλά δεν τη δεχόταν. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Κούγιας είχε κάνει πληρωμές, όμως στον Σιντιμπέ και σε κάποιους άλλους νεαρούς δεν είχε δώσει χρήματα. Έτσι, ως μέτρο πίεσης. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η «εντολή» του να μη τον βάλω. Σαφώς και δεν υπάκουσα, αφού ήταν ο πιο έμπειρος που είχα εκείνη τη στιγμή. Επίσης, πριν από το ματς με την Καστοριά ο κ. Κούγιας είχε πιάσει τον Σιντιμπέ στα αποδυτήρια και του έλεγε διάφορα. Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τον παίχτη, αλλά αν τον βλέπατε πώς ήταν στο ημίχρονο θα τον λυπόσασταν. Και το χειρότερο που θα μπορούσα να του κάνω ήταν να τον αντικαταστήσω».
Πρόσθεσε, δε, πως ο λόγος παραίτησής του ήταν ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε συμφωνήσει με άλλο προπονητή εν αγνοία του και πως δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Κούγια για τα δεδουλευμένα του.
Αφήνουμε τα Ιωάννινα και κατηφορίζουμε στην Πάτρα. Η ιστορία ξεκινάει, όπως προαναφέραμε με την παραίτηση του Άγγελου Ποστέκογλου, ο οποίος μετά από καιρό σε αφιέρωμα που θα του γίνει από αυστραλιανά μέσα θα γραφτεί πως «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν ο πρόεδρος του έλεγε τι αλλαγές να κάνει στο ημίχρονο». Από τους δεκάδες προπονητές που πέρασαν από την Πάτρα, ξεχωρίζει η περίπτωση του Μπάμπη Τεννέ που προσλήφθηκε στις 7 Ιουνίου του 2009 και απολύθηκε μια εβδομάδα αργότερα επειδή έκανε ραντεβού με τους ιδιοκτήτες του Αστέρα Τρίπολης στο Λουτράκι!
Αργότερα ο Αλέξης Κούγιας θα χαρακτηρίσει τον Έλληνα τεχνικό «προπονητή της παράγκας και βαψομαλλιά», με τον Τεννέ να τα διαψεύδει - γιατί ποιος θέλει να παραδεχτεί ότι βάφει τα μαλλιά του; - αμφότερα! Σπουδαίο όνομα για τον πάγκο της Παναχαϊκής ήταν ο Ευγένιος Γκέραρντ που ανέλαβε την ομάδα τον Φεβρουάριο του 2010 με τον Αλέξη Κούγια να δηλώνει: «Του είπα αν τον ενδιέφερε η Παναχαϊκή και μου απάντησε ότι έρχεται ακόμα και τώρα. Αμέσως του είπα να πάρει το πρώτο αεροπλάνο και να έρθει στην Πάτρα». Φυσικά, ο Ολλανδός απολύθηκε δύο μήνες μετά και μάλιστα – ω, τι σύμπτωση – έμαθε την απόλυσή του από τους δημοσιογράφους! Λίγο καιρό μετά, σε συνέντευξή του, ο Γκέραρντ χαρακτήρισε την Παναχαϊκή ως το πιο μεγάλο του λάθος, χωρίς ωστόσο να κατηγορήσει τον Αλέξη Κούγια.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για την περίπτωση του «έντιμου και αρσενικού» Ηλία Φυντάνη για τον οποίο στις 10 Ιανουαρίου του 2012 δήλωνε πως «θέμα απομάκρυνσης δεν υπάρχει. Ποτέ στη ζωή μου δεν λειτούργησα παρορμητικά». Πιθανόν να φανταστήκατε πως στις 11 Ιανουαρίου τον απέλυσε! Παρόμοια περιστατικά υπήρξαν και με τον Γιάννη Παπακώστα, που απέλυσε και επαναπροσέλαβε την ίδια μέρα (σ.σ. 13 Σεπτεμβρίου του 2012) για να λυθεί οριστικά η συμφωνία τον Οκτώβριο κι ενώ λίγες ώρες πριν ο Αλέξης Κούγιας ήταν ξεκάθαρος. «Δεν υπάρχει θέμα Παπακώστα. Ποτέ. Είμαι κάθετος και απόλυτος. Η Παναχαϊκή έχει βρει και προπονητή και κορμό παικτών. Οι αδιάφοροι θα την πληρώσουν».
Ο τζέντλεμαν και… οι άλλοι!
Και κάπως έτσι φτάνουμε στη Λάρισα. Σε δύο χρόνια η ΑΕΛ έχει αλλάξει τρεις προπονητές και πάει για τον πέμπτο. Ο Ράτκο Ντόστανιτς παραμένει μέχρι και σήμερα ο αγαπημένος του Αλέξη Κούγια και δεν χάνει ευκαιρία να τον εγκωμιάζει, παρότι έμεινε στον κάμπο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016. «Είναι πραγματικά γνώστης της προπονητικής, έντιμος άνθρωπος, Σέρβος από αυτούς που θέλουμε να αγαπάμε και θεωρούμε αδέρφια μας. Όχι ο Σέρβος που κάνει επάγγελμα την εθνικότητα. Προτιμήσαμε έναν καταξιωμένο ξένο και όχι έναν από αυτούς που τα τελευταία χρόνια ήταν προπονητές δήθεν καλών ομάδων, αλλά ομάδων της διαπλοκής. Ξεκινάμε κάτι πολύ καθαρό. Πολλές φορές συζητάμε για τον τζέντλεμαν Ντόστανιτς. Είναι υπέροχο να ξέρεις βδομάδες πριν το προπονητικό πρόγραμμα. Παρόλα αυτά στο πίσω μέρος του μυαλού μου είναι πάντα ο συγκεκριμένος προπονητής. Δεν ήταν ποτέ ελαστικός, αλλά δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο πρόβλημα».
Η διάδοχη κατάσταση ήταν ο Σάκης Τσιώλης. Απόλυτη αποθέωση και απόλυτη απαξίωση. «Προσωπικά κατάφερα να φέρω τον καλύτερο Έλληνα προπονητή που σε δευτερόλεπτα έκανε δεκτή την πρότασή μου. Η δική μου καταξίωση θα είναι να ακούσω το AEL FC ARENA να δονείται με το όνομα του προπονητή μου. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έφτασαν να υπάρχουν παράγοντες ως πρωταγωνιστές. Δεν θα με ξαναδείτε ποτέ στη πρώτη γραμμή. Θα είμαι σε ένα τραπέζι πιο εκεί και θα απολαμβάνω το έργο μου. Το δημιούργημά μου. Αυτή θα είναι η ικανοποίηση!». Στην παρουσία του Τσιώλη, ο Αλέξης Κούγιας δε θα φείδεται λόγων και ο Έλληνας τεχνικός, ενθουσιασμένος για την επιστροφή του στη Λάρισα, θα ευχαριστεί τον άνθρωπο που ξεκλείδωσε το δρόμο για να γυρίσει στη μεγάλη του αγάπη.
Η συνέχεια μοιάζει με νεόπλουτο παντρεμένο ζευγάρι, που αμέλησε να υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο. «Είναι διαφορετικό είναι να έχεις έναν προπονητή του επιπέδου του κ. Ντόστανιτς και διαφορετικό προπονητή μικρομεσαίου μεγέθους», θα πει για τον Τσιώλη και το ξεκατίνιασμα θα πλησιάζει εκείνο με τον Νίκο Αναστόπουλο. Ο Αλέξης Κούγιας θα δημοσιοποιήσει δεκάδες λεπτομέρειες της συνεργασίας που είχαν για τέσσερις μήνες, αφότου οι δυο τους είχαν διαφωνήσει στην ανανέωση του συμβολαίου και είχαν χωρίσει με κοινή δήλωση!
Ακολούθησε ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ο Αλέξης Κούγιας δέχτηκε μέρος του δικού του επιτελείου, επειδή όπως δήλωνε θα ανέβαζε επίπεδο την ΑΕΛ, ενώ πριν τρεις μέρες έλεγε για τον Έλληνα τεχνικό. «Για τον Άγγελο έχω εκπληκτική άποψη. Υπάρχουν διαφωνίες. Παίζουμε πολύ επιθετικά πάντα με κίνδυνο να διασυρθούμε. Η Λάρισα δεν αλλάζει προπονητή με ένα άσχημο αποτέλεσμα». Με ένα θετικό, όμως; Όλα αλλάζουν!
Πηγή: sdna